Stiati ca puteti fi acuzat de spalare de bani?
E suficient sa nu va indepliniti una dintre zecile de obligatii prevazute de Legea nr. 129/2019!
Aflati aici care sunt aceste obligatii, cu comentarii, recomandari si studii de caz!
Atentie, sanctiunile sunt dure: amenzi de 150.000 de lei sau 10 ani inchisoare!
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului este unul dintre cele mai dure acte normative din legislatia autohtona! Aceasta lege prevede nu mai putin de 56 de contraventii si 3 infractiuni, cu pedepse complexe, care merg pe mai multe planuri:
line_end_arrow_notchamenzi de pana la 150.000 de lei (!) line_end_arrow_notchpedepse cu inchisoarea de pana la 10 ani (!) line_end_arrow_notchconfiscarea unor sume si blocarea conturilor line_end_arrow_notchretragerea avizelor sau autorizatiilor line_end_arrow_notchdizolvarea societatii
Si foarte important este ca aceste sanctiuni se aplica nu numai societatilor comerciale, ci si expertilor contabili si contabililor autorizati, consultantilor fiscali, agentilor imobiliari, persoanelor care exercita profesii juridice liberale etc.
Practic, aceasta lege vizeaza intreg mediul de afaceri si inca intr-un mod cinic, dat fiind ca ea contine o serie de termeni si expresii absolut noi, cu care nimeni nu este familiarizat si care, evident, creeaza neclaritati si situatii controversate.
Dar, ca de obicei, Rentrop & Straton va propune o solutie profesonista: lucrarea Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice. Aceasta explica intr-un limbaj simplu si foarte usor de inteles toate obligatiile noi care decurg din Legea nr. 129/2019, precum si masurile pe care trebuie sa le luati pentru a fi la adapost de orice neplaceri in cazul unui control din partea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).
Modificari semnificative aduse de Ordinul nr. 191/2023!
Ordinul presedintelui Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) nr. 191/2023 a introdus noi modele ale rapoartelor pe care sunteti obligat sa le intocmiti si sa le trimiteti catre acest organism.
Conform noilor reglementari, modelele de rapoarte care vor fi inlocuite includ:
1. Raportul de tranzactii suspecte pentru entitatile raportoare bancare si nonbancare 2. Raportul de tranzactii cu numerar 3. Raportul de transferuri externe 4. Raportul privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani
Ce trebuie sa contina, exact, aceste rapoarte?
Si care sunt entitatile care au obligatia raportarii?
Detalii in lucrare.
Atentie, amenzile pot fi insotite de penalizari de 3 ori mai mari decat amenda in sine!
Pentru persoanele juridice amenzile pot ajunge la 150.000 lei, aceasta limita maxima putandu-se insa majora cu 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
Concret, asta inseamna ca, la venituri de 1.000.000 euro, majorarea inseamna 100.000 de euro, de peste 3 ori mai mult decat amenda in sine (!). De retinut, ca sanctiunile si masurile pot fi aplicate si membrilor organului de conducere si altor persoane fizice care sunt responsabile de incalcarea legii.
Legea nr. 129/2019 prevede 56 de obligatii pentru dvs.!
Vi le reamintim pe cele mai importante:
1.Trebuie sa raportati catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) tranzactiile suspecte, daca aveti motive rezonabile sa credeti ca:
line_end_arrow_notchbunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului; line_end_arrow_notchpersoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;
2.Trebuie sa raportati catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro. Si asta independent de existenta unor suspiciuni sau motive rezonabile de suspiciune.
3. Trebuie sa depuneti declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice. Beneficiarul real este acea persona fizica ce detine sau controleaza societatea ori in interesul careia se realizeaza o tranzactie.
4. Trebuie sa desemnati persoanele cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019 si sa comunicati numele lor catre ONPCSB.
5. Trebuie sa stabiliti norme interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor.
Mai sunt numeroase alte obligatii, cum ar fi: a) Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei (art. 10-17); b) Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19) c) Obligatia pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei (art. 21) etc.
Aflati acum informatii complete din lucrarea pe stick Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice. Veti sti cu exactitate ce aveti de facut!
Situatii concrete in care aceasta lucrare va este de mare ajutor!
Pe de o parte, aceasta lucrare sistematizeaza informatiile relevante din Legea nr. 129/2019, pentru a va asigura o punere in aplicare facila a obligatiilor si pentru a va feri astfel de amenzi. Pe de alta parte insa, ea are si rolul sa va atraga atentia asupra unor riscuri de interpretare si sa va ofere solutii concrete. Si face acest lucru prin studii de caz relevante, cum ar fi:
Intrebare:
Compania noastra din Romania livreaza marfa catre o companie afiliata din Rusia. Avand in vedere contextul actual, compania din Rusia nu poate efectua plati directe catre Romania, fapt pentru care a semnat un contract cu un agent (din Armenia) prin care vor transfera bani in Europa. Este corect sa facem export catre compania din Rusia, iar incasarea sa provina de la agentul din Armenia? Exista vreo restrictie in acest sens? Ce documente justificative sunt necesare?
Intrebare:
O firma de constructii (cod CAEN 4322) are obligatii ce decurg din Legea nr. 129/2019 privind spalarea banilor? Adica: are obligatia de a desemna o persoana in relatia cu Oficiul de spalare a banilor, de a intocmi politici, proceduri de raportare?
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata care desfasoara activitate cu cod CAEN 4110, respectiv achizitioneaza un teren pe care edifica o casa unifamiliala care se va vinde catre persoane fizice, are obligatia transmiterii notificarii catre ONPCSB? Edifica si vinde maximum 2 case pe an.
Intrebare:
Un SRL cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul in farmacii, care are obligatia auditarii situatiilor financiare anuale, mai are obligatia de a asigura si functia de audit independent in scopul testarii eficientei si modalitatilor de aplicare a politicilor de administrare a riscurilor de spalare a banilor si de finantare a terorismului?
Intrebare:
In sensul Legii nr. 129/2019, un SRL cu obiect de activitate comert cu amanuntul medicamente nu se incadreaza ca entitate raportoare. Daca respecta legea 70 si nu face incasari/plati care depasesc plafonul de numerar si ca atare nefiind entitate raportoare, inseamna ca nu are nici obligatia de a asigura un audit independent, chiar daca depaseste criteriile de marime?
Gasiti explicatii amanuntite privind exemplele de mai sus in lucrarea pe stick Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice. Comandati-o chiar acum prin intermediul butonului de mai jos!
Cuprinsul lucrarii “Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice”
Cine este autorul lucrarii?
Ionut Jinga
• Consultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii • Specialist in Contabilitate financiara si de gestiune • Specialist in probleme de procedura fiscala • Absovent al Academiei de Studii Economice Bucuresti Absolvent al Masterului Management in administratie • 15 ani experienta in finante publice, ocupand diverse functii de conducere, de la sef serviciu pana la sef administratie • 5 ani experienta in contabilitate de gestiune si financiara, ocupand functia de contabil sef, 1 an experienta in audit intern
Comandati chiar acum “Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Aspecte teoretice si studii de caz”!
Produsul pe scurt
Titlu: Spalarea banilor. Obligarii pentru contabili. Exemple practice
Autor: Ionut Jinga, consultant fiscal Format: stick USB Oferta de pret: 247 lei + 5% TVA (259.35 lei)
Modalitati de plata: OP / card
Mod de comanda: prin intermediul formularului de mai jos
Va oferim cel mai eficient instrument de pregatire in activitatea dvs. profesionala: Pachetul "Combaterea Spalarii banilor" cu 50% reducere:
Spalarea Banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice - sistematizeaza informatiile relevante din Legea nr. 129/2019, pentru a va asigura o punere in aplicare facila a obligatiilor si pentru a va feri astfel de amenzi. De asemenea, va atrage atentia asupra unor riscuri de interpretare si va ofera solutii concrete.
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor - contine 5 modele de proceduri editabile obligatorii pentru orice societate. Fiti pregatit pentru control! In lucrare gasiti:1) Procedura privind cunoasterea clientelei; 2) Procedura de administrare a riscurilor; 3) Procedura de control intern, comunicare, management de conformitate; 4) Procedura de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici;5) Politici de instruire si evaluare periodica a angajatilor
Pret pachet: 247 lei + 5% TVA = 259.35 lei Redus cu 50% de la 494 lei + 5% TVA = 518.7 lei.
GARANTIE 100%
Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.!
Primiti toti banii inapoi!
Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.
In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti.
Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.
Produsele in format stick/CD functioneaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10. Cerintele hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. In cazul produselor de tip abonament, pentru a vizualiza informatia actualizata la zi este necesara o conexiune la internet in timpul utilizarii.
Formular de comanda
Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna ianuarie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.