Obligatii, proceduri si sanctiuni noi privind
prevenirea si combaterea spalarii banilor!

Declaratia privind beneficiarii reali se depune in primavara 2021,
potrivit OUG nr. 191/2020 (M.O. nr. 1013 din 30 octombrie 2020)

Important! Orice produs poate fi citit si folosit online imediat.
Va conectati rapid, cu user si parola, folosind platforma ultra moderna www.rsonline.ro!

Avantajele dvs.:

  • Acces 24h din 24h, pe orice device (mobil, laptop, PC etc.)
  • Motor de cautare performant + posibilitatea de a Printa ce doriti
  • Adaugati Note/Observatii - Textul se poate mari/micsora sau copia

Stimate contabil,

Legea nr. 129/2019, care a intrat in vigoare in ianuarie 2020 a adus modificari importante in materie de prevenire si combatere a spalarii banilor.

Este vorba despre obligatii, proceduri si sanctiuni noi pentru un spectru mai larg de entitati, inclusiv societatile inregistrate la Registrul Comertului, expertii contabili si contabilii autorizati, consultantii fiscali, agentii imobiliari, persoanele care exercita profesii juridice liberale etc.

Sanctiunile pot ajunge la amenzi de sute de mii de lei, dar si:
    • confiscarea unor sume
    • retragerea avizelor sau a autorizatiilor
    • blocarea conturilor
    • inchiderea unor sucursale sau a altor sedii secundare
    • informarea publicului asupra identitatii persoanei contraveniente si a faptei savarsite
    • dizolvarea societatii

Cum va protejati?
Achizitionati chiar acum lucrarea pe online Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni. Descoperiti informatii relevante privind obligatiile ce va revin! Puneti-va la adapost de sanctiunile dure!


Lucrarea va permite realizarea unor importante economii banesti, deoarece elimina necesitatea apelarii la consultanti externi pentru aplicarea corecta a Legii nr. 129/2019.

Ce obligatii noi aduce pentru dvs. Legea nr. 129/2019?

Printre cele mai importante obligatii instituite de noul act normativ, care sunt de altfel si tratate in capitole distincte in lucrare, se numara:

1. Declararea beneficiarului real al persoanelor juridice

Declaratia privind beneficiarii reali are un nou termen: primavara 2021, potrivit OUG nr. 191/2020 (M.O. nr. 1013 din 30 octombrie 2020)!
Noul termen vizeaza atat declaratia ce se depune dupa aparitia unor modificari privind beneficiarii reali ai firmelor, fata de situatia raportata anterior, cat si declaratia ce se depune in 12 luni de la intrarea in vigoare a noii legi privind spalarea banilor, de catre firmele care figurau deja la Registrul Comertului cu un an in urma.

Declaratia urma sa fie depusa si anual, in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare, dar aceasta obligatie a fost eliminata prin Legea 108/2020.

Atentie! Orice firma nou-infiintata are obligatia de a depune declaratia privind beneficiarii reali cand se inregistreaza la Registrul Comertului chiar daca e stare de urgenta sau de alerta!

2. Obligatia desemnarii persoanelor cu responsabilitati

Conform art. 23 din lege, entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe astfel de persoane, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, exclusiv in format electronic. Sunt exceptate de la desemnare si comunicare persoanele fizice care au calitatea de entitate raportoare, precum si societatile ori comerciantii persoane fizice care nu se regasesc in lista exhaustiva de la art. 5 din lege.

Neindeplinirea obligatiei de desemnare atrage o amenda de la 25.000 lei la 150.000 lei pentru persoanele fizice, in timp ce pentru persoanele juridice, amenzii de mai sus i se adauga 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

3. Obligatia de stabilire a politicilor, normelor interne, mecanismelor de control intern si a procedurilor de administrare a riscurilor de spalare a banilor

Concret, trebuie elaborate si puse efectiv in aplicare masuri:
    • in materie de cunoastere a clientelei;
    • in materie de raportare, pastrare a evidentelor si a tuturor documentelor conform cerintelor din prezenta lege si de furnizare prompta a datelor la solicitarea autoritatilor competente;
    • in materie de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare;
    • in materie de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici, impotriva oricaror amenintari ori actiuni ostile sau discriminatorii;
    • de instruire si evaluare periodica a angajatilor.

4. Obligatia de raportare catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor

In Legea nr. 129/2019 exista anumite obligatii a caror formulare este generica. Exemplele sunt reprezentate chiar de situatiile enumerate in lege cand entitatile raportoare au obligatia sa transmita un raport pentru tranzactii suspecte Oficiului. Trebuie raportat daca acestea cunosc, suspecteaza sau au motive rezonabile sa suspecteze ca:
  • bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;
  • persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;
Dar exista si obligatii de raportare foarte precise. Independent de existenta sau nu a unor suspiciuni sau motive rezonabile de suspiciune, entitatile raportoare au obligatia de a raporta catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro.

Aflati acum informatii complete din lucrarea online Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni. Veti sti cu exactitate ce aveti de facut!
 

 Situatii concrete in care aceasta lucrare va este de mare ajutor!

Pe de o parte, aceasta lucrare sistematizeaza informatiile relevante din Legea nr. 129/2019, pentru a va asigura o punere in aplicare facila a obligatiilor si pentru a va feri astfel de amenzi. Pe de alta parte insa, ea are si rolul sa va atraga atentia asupra unor riscuri de interpretare si sa va ofere solutii concrete.

De exemplu, referitor la obligatia de transmitere a raportarii catre Oficiu, ce inseamna “de indata”? Formularea genereaza posibile interpretari subiective si poate chiar abuzive. Solutia o gasiti in lucrare.

Sau, un alt exemplu este reprezentat de faptul ca transmiterea raportului pentru tranzactii suspecte se realizeaza inainte de efectuarea oricarei tranzactii aferente clientului care are legatura cu suspiciunea raportata.

Cu toate acestea, legea permite derogarea de la aceasta regula si implicit evitarea riscului amenzii pentru neraportare, daca abtinerea de la realizarea tranzactiei este imposibila sau daca neefectuarea ei ar zadarnici eforturile de urmarire a beneficiarilor tranzactiei suspecte. Informarea Oficiului nu trebuie facuta insa la mai mult de 24 de ore de la efectuarea tranzactiei.

Si in cazul nerespectarii obligatiei de raportare a tranzactiilor suspecte amenda este cuprinsa intre 25.000 lei si 150.000 lei pentru persoanele fizice, in timp ce pentru persoanele juridice la aceste niveluri se adauga 10% din veniturile totale.

Gasiti explicatii amanuntite privind exemplele de mai sus in lucrarea Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni. Comandati-o chiar acum prin intermediul butonului de mai jos!
 


Cuprins “Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni”

1. Entitatile raportoare si alte persoane vizate de lege  
 
2. Beneficiarului real al persoanelor juridice sau al altei entitati
2.1. Determinarea beneficiarului real
2.2. Elementele de identificare ale beneficiarilor reali
2.3. Informatii privind beneficiarul real
2.4. Obligatia de declarare a beneficiarului real
 
3. Masuri de cunoastere a clientelei
3.1. Obligatii cu caracter general
3.2. Masuri standard de cunoastere a clientelei
3.3. Masuri simplificate de cunoastere a clientelei
3.4. Masuri suplimentare de cunoastere a clientelei
3.5. Executia de catre terti
3.6. Pastrarea documentelor
 
4. Persoanele desemnate cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019
 
5. Raportarile catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor
5.1. Raportul pentru tranzactii suspecte
5.2. Raportarea tranzactiilor care nu prezinta indicatori de suspiciune
5.3. Reguli privind raportarea
 
6. Stabilirea politicilor, normelor interne, mecanismelor de control intern si a procedurilor de administrare a riscurilor de spalare a banilor
6.1. Politici, norme interne si pregatirea personalului
6.2. Obligatia de evaluare a riscurilor
6.3. Organele de supraveghere si control
 
7. Contraventii, amenzi si alte sanctiuni 
7.1. Contraventii si amenzi
7.2. Sanctiuni complementare si alte masuri
7.3. Infractiuni si pedepse

Nu uitati!
Legea nr. 129/2019 aduce un volum mare de informatii noi, care creeaza un climat de nesiguranta, mai ales ca amenzile sunt mari, iar obligatiile dvs. - deloc putine. Vi le reamintim pe cele mai importante:

• Obligatia de raportare a tranzactiilor suspecte (art. 6);
• Obligatia de raportare a unor tranzactii care nu prezinta indicatori de suspiciune (art. 7);
• Obligatii decurgand din procedura raportarii (art. 8-9);
• Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei (art. 10-17);
• Obligatii decurgand din utilizarea unor terte parti (art. 18);
• Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19);
• Obligatia pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei (art. 21);
• Obligatia desemnarii persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019 (art. 23);
• Obligatia identificarii si evaluarii riscurilor (art. 25);
• Obligatia de a comunica Oficiului datele si informatiile necesare indeplinirii atributiilor prevazute de lege (art. 26).

O lucrare de nota 10, foarte oportuna, de parcurs obligatoriu de orice contabil.


Cristian Nichifor, expert contabil, Bucuresti


Format: online
Pret: 168 lei + 19% TVA (199.92 lei), pret special de lansare, redus cu 20% de la 210 lei + TVA (249.9 lei)
Garantie: 30 zile
Plata: OP/ Card 

Va oferim cel mai eficient instrument de pregatire in activitatea dvs. profesionala: 
Pachetul online "Combaterea Spalarii banilor" cu 35% reducere:

 
  • Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni - sistematizeaza informatiile relevante din Legea nr. 129/2019, pentru a va asigura o punere in aplicare facila a obligatiilor si pentru a va feri astfel de amenzi. De asemenea, va atrage atentia asupra unor riscuri de interpretare si va ofera solutii concrete.
  • Proceduri obligatorii. Spalarea banilor - contine 5 modele de proceduri editabile obligatorii pentru orice societate. Fiti pregatit pentru control! In lucrare gasiti: 1) Procedura privind cunoasterea clientelei; 2) Procedura de administrare a riscurilor; 3) Procedura de control intern, comunicare, management de conformitate; 4) Procedura de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici; 5) Politici de instruire si evaluare periodica a angajatilor

Pret: 240 lei + 19% TVA = 285.6 lei
Redus cu 35% de la 367 lei + 19% TVA = 436.73 lei.

 

Asteptam cu placere comanda dvs.!

Cu stima,

Alexandra Caliman
Coordonator oferta
Divizia Fiscalitate Rentrop & Straton

GARANTIE 100%
Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.!
Primiti toti banii inapoi!

Garantie 100%

Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.

In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti. Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.

Acest produs functioneaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10. Cerintele hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. In cazul produselor de tip abonament, pentru a vizualiza informatia actualizata la zi este necesara o conexiune la internet in timpul utilizarii.

Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna decembrie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.
Cantitate:
Cantitate:
Cantitate:
Cantitate:
Cantitate:
Cantitate:

Cos cumparaturi

Momentan, nu aveti produse adaugate in cos!
Finalizeaza comanda

Detalii livrare

Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.

termenii si conditiile site-ului!

Vezi detalii cos
* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.